Vit chokladtryffelkaka
150 g smör
3 dl strösocker
1 dl kakao
2 tsk vaniljsocker
2 ägg
2 dl vetemjöl
Tryffel
1 dl vispgrädde
50 g smör
300 g vit choklad
2 dl nötter (t ex valnötter)
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält smöret i en kastrull. Ta den från plattan. Rör i socker, kakao och vaniljsocker. Rör ner ett ägg i taget och till sist mjölet.
Bre ut smeten i en smord och bröad rund form med löstagbar kant, ca 24 cm i diameter. Grädda i nedre delen av ugnen i ca 20 min. Kakan ska vara lite lös i mitten. Låt den kallna i formen.
Koka under tiden upp grädde och smör i en kastrull. Ta det från plattan. Hacka chokladen, rör ner och låt den smälta. Låt tryffeln halvstelna i kylen ca 1 timma.
Bre tryffeln över kakan och strö över nötterna. Ställ kakan i kylen. Tag fram en liten stund innan servering.
Tjeckiskt bröd
1 l ljummet vatten
1 ½ pkt Jäst
4 tskSalt
1 ms kKummin
1 d lSolrosfrön
14 dl Vetemjöl
12 dlR ågsikt
2 dl Grahamsmjöl
Eller:
2 pkt Jäst
6 dl Vetemjöl
18 dl Rågsikt
4 dl Gramhamsmjöl
Gör så här:
Häll i ljummet vatten i en degbunke tillsammans med gästen och vispa runt. Tillsätt salt, kummin och solrosfrön. Sedan häller du i allt mjöl. Det ena receptet är för lite grövre bröd. Låt mixern röra runt degen i 5 minuter på medel hastighet.
Sedan ska degen jäsas i 1½ - 4 timmar
Kavla ut till 2 limpor - plattar man till dem på plåten, blir brödbitarna längre. Låt limporna jäsa ytterligare 30 minuter.
Gräddas i 5 minuter på 275C.
Sänk värmen direkt efter det till 180C och grädda i 50 min.
Spraya brödet med vatten om du önskar en hård skorpa.
Låt brödet svalna utan bakduk.
Skär gärna brödet i skivor (helst med maskin) och frys in.
Ta endast fram så mycket bröd som går åt, vid det tillfälle det skall ätas, så blir brödet som färskast och godast.
Tips: Om brödet skulle råka bli torrt? Kasta det inte. Stek det i fett och salta lätt. När du stekt färdigt, ta en skalad vitlöksklyfta och dra över (riv) smörgåsskivan ett antal gånger. Super gott! Kan serveras med ost på - men godast utan!
Kladdkaka med grädde
200 gr blockchoklad ljus eller mörk
200 gr smör
3,5 dl socker
3 ägg
2 dl mjöl
1 msk kallt vatten
Gör så här:
Sätt ugnen på 175 grader.
Smält chokladen i ett vattenbad. Smält smöret i en annan kastrull. Blanda ihop övriga ingredienser och tillsätt chokladen och smöret.
Häll i smord form med lite ströbröd i botten eller häll upp i aluminiumformar (behövs ej smörjas).
Grädda sedan kakan/formarna i ca 30 minuter längst ner i ugnen.
Serveras med vispad grädde på kakan och kaffe!
Lussebulle
125 gr smör
3 dl mjölk
1 pkt saffran (0,5 gr)
50 gr jäst
1,5 dl socker
½ tsk salt
1 l mjöl
2 ägg (1 till pensling)
Gör så här:
Sätt ugnen på 250 grader.
Smält matfettet i en kastrull. Tillsätt mjölk och saffran och värm till 37 grader (fingervarmt). Smula ner jästen i en bakmixer/ degbunke. Häll degvätskan över jästen och rör om så att jästen löser sig.
Tillsätt socker, salt, ägg och 9 dl mjöl. Arbeta degen kraftigt till den släpper degbunken. Tillsätt ev. mer mjöl om degen känns lös.
Låt degen jäsa övertäckt med lock/bakduk ca 30 minuter.
Ta upp degen på mjölat bakbord (ej nödvändigt om degen inte klibbar) och knåda den smidig. Forma degen till lussekatter, julbröd eller längder. Lägg dem på smord plåt, alternativt bakplåtspapper och låt jäsa ytterligare 30-45 minuter. Det är viktigt att det får jäsa ordentligt. Pensla bröden med uppvispat ägg.
Grädda bullarna i 250 grader 5-10 minuter och längder i 200 grader 15-20 minuter.
Låt bröden kallna övertäckt med bakduk.
Nougatkakor
9 dl Havregryn
250 gr Smält smör
1½ dl sirap
1½ dl Strösocker
4 msk Vetemjöl
3 tsk Bakpulver
250 gr Odense Nougat
Gör så här:
Smält smöret och blanda sedan ihop alltsammans i en skål. Häll över på en plåt med bakplåtspapper i botten. Bred ut över plåten. Inte så noga eftersom degen flyter ut i ugnen och "slätar" till sig ändå.
Efter att kakan gräddats i 175 gradig värme i ca 15 minuter, tar man ut den ur ugnen och hyvlar Odense Nougat över den, medan kakan är varm! Annars smälter inte nougaten. Ta sedan en slev och jämna till skarvarna så att kakan är helt täckt med nougat. (Se bilderna - klicka på bilden här till höger) Skär kakan i önskade bitar när den svalnat och linda in varje bit i folie eller bakplåtspapper.
Bullar
150 gr Smör eller Margarin
½ l Mjölk
50 gr jäst
1 dl Socker
½ tsk Salt
1,6 dl Mjöl
Gör så här:
Smält smöret i en kastrull. Tillsätt mjölken och värm till 37C fingervarmt.
Smula ner jästen i en degskål.
Häll över degvätskan och rör om till jästen löst sig. Tillsätt socker, salt och mjölet.
Arbeta degen kraftigt i 5 minuter med maskin eller 10 minuter för hand, till degen blir smidig. Låt degen jäsa övertäckt med bakduk i ca 40 minuter.
Kavla sedan ut degen på bänken och bred på fyllning. För kanelbullar, smör (gärna extra saltat smör) strösocker, och kanel. Till Vaniljbullar, strösocker och vaniljkräm/marsansås. Rulla sedan ihop degen och skär i bitar och lägg antingen direkt på smord plåt eller i bakformar.
Låt degen jäsa ytterligare 30 minuter övertäckt med bakduk.
Pensla över med vispat ägg (tillsätt gärna 2 msk vatten så blir inte ägget så "slajmigt"). Strö över pärlsocker.
Grädda bullarna mitt i ugnen i ca 7-9 minuter. Låt svalna och servera!
Chokladbollar
100 gr Smör eller margarin
1 kkp Socker (1 ½ dl)
2 kkp Havregryn (3 dl)
1 tsk Vaniljsocker
3 msk Kakao
3 msk Vatten
Gör så här:
Rör ihop allt till en massa. Rulla is må bollar och doppa i pärlsocker! Låt svalna i kylskåp innan du serverar till gott kaffe eller varför inte lite saft till barnen!
Hallonpaj
2 dl mjöl
2 dl havregryn
1 dl socker
175 gr smör
Gör så här:
Rör ihop mjöl, havregryn och socker med det smälta smöret. Häll hallonen (eller de bär som passar dig) i botten på en smord form och sedan röran ovanpå. Värm i ugnen i 175C i 30 minuter. Serveras med vaniljvisp eller grädde!