Fisk med broccolimos
Portioner: 2
Ingredienser:
Broccoli
Potatis valfri mängd
2 dl mellanmjölk till moset
Torsk eller Sej 300 gr
Till Fisksåsen:
Ca 2 dl skalade Räkor
3 msk Fettfri Majonäs
Kokt äggvita från 2 ägg 64g
En vitlöksklyfta
3 msk Creime Fraishe
1 msk Hackad persilja
Gör så här:
Koka potatis och broccoli tillsammans. När det kokat färdigt, mosar du det och gör mos av det. Tillsätt 2 dl mjölk och salt. Koka eller stek fisken.
Fisksåsen: Blanda majonäs, creime fraishe, persilja, äggvita och vitlöksklyfta till en röra och avsluta med att blanda i skalade räkor. Spara några till garnering!
Kyckling med bambuskott
Portioner: 4
Ingredienser:
3 stycken kycklingfiléer ca 800 gr
1 burk strimlade Bambuskott
2 tärningar Buljong + 5-6 dl vatten
3 msk mjöl
1 röd paprika
1 grön paprika
Valfria frysta/färska grönsaker
Vitpeppar & Soya
Fett att steka i
4 potatisar
Gör så här:
Stek kycklingbitarna först i "Grillkrydda Citrus." Portionera gärna upp de färdigstekta bitarna i 4 matlådor. Stek sedan resten av grönsakerna i wokpanna och krydda efter smak. Värm upp buljongvatten och häll i grönsakerna. Gör en redning av vatten och 3 msk mjöl. Häll i pannan. Portionera upp allt i 4 delar tillsammans med kycklingen. Servera med potatis.
Kassler med Tjeckisk Potatissallad
Portioner: 1
Ingredienser:
2 kokta kalla potatisar
2 msk majonäs max 80% fett (ej light - ej fettfri)
Salt
1 hackad saltgurka
1/4 dels hackad lök
Några droppar Worcestershire sås
Kassler
Grönsaker
Gör så här:
Koka potatisen och låt kallna. Skala den sedan och hacka i småbitar. Hacka även gurka och löken och rör om. Salta och rör i majonäsen och Worcestershire såsen. Servera med grönsaker och kassler, gärna kall, eftersom salladen är kall. Låt salladen gärna stå framme en liten stund innan den serveras så att den inte är kylskåpskall. Om man gör en större portion av salladen, kan man garnera den med antingen skivad saltad gurka, eller kokta äggskivor.
Tjockpannkaka
8 dl mjölk
4 dl mjöl
3-4 ägg
½ tsk salt
2 pkt bacon el. fläsk
25-50 gr smör
Gör så här:
Sätt ugnen på 225 grader.
Vispa ihop alltsammans. Smält smöret och ta lite grann att smörja in långpannan med. Strimla bacon/fläsk i bitar och stek i stekpanna. Häll ut smeten i långpannan. Fördela sedan bacon/fläsk över hela pannan.
Ställ in i ugnen i 30 minuter. Låt svalna en stund. Servera med sylt och ev. grädde/glass.
Chili Con Carne
1 burk vita bönor i tomatsås
400 gr nötfärs
4 tsk smör
2 gula lökar
1 grön paprika
1 röd paprika
1-2 vitlöksklyftor
400 gr krossade tomater på burk
1-2 buljongtärningar
2 tsk soja
2-3 lagerblad
½ tsk kummin
1-2 tsk oregano
1 tsk chilipulver
Gör så här:
Fräs den hackade löken i matfettet. Lägg i den tärnade paprikan. Fräs samman några minuter. Lägg i köttfärsen och tillsätt sedan tomaterna och den pressade vitlöken. Ta buljongen och häll i sojan, lagerbladen och kryddorna. Låt koka under lock på svag värme i ca 30 minuter.
Lägg sedan i bönorna och låt alltsammans koka i 5 minuter till. Servera tillsammans med ris!
Tips: Spara gärna glassformar och använd som form att pressa riset i, eller helt enkelt en soppslev - för att servera på ett roligare sätt!
Wokstekta grönsaker
Nudlar
Frysta wokgrönssker
Chicken Nuggets
Majonäs
Vitlöks klyfta
Chilipeppar
Cayenne peppar
Sweet Chilisås
Gör så här:
Koka nudlarna separat. Stek först Chicken Nuggets. Skär dem gärna i mindre bitar, så de knapersteks ordentligt. När det är klart, steker du ihop grönsakerna. När pastan är kokt, häller du över dem över grönsakerna och kycklingen och rör om. Krydda med Cayenne peppar.
Till Ajoli. Majonäs och pressad vitlöksklyfta peppra Chilipeppar och rör om. Klicka ut över portionen på tallriken och häll Sweet Chilisås över.
Flygande Jacob
1 grillad kyckling
2 paket bacon
5 dl grädde
2,5 dl chilisås
1 banan
Jordnötter
Kokt is
Gör så här:
Koka ris. Täck en smord form i botten i önskat lager. Klipp/skär kycklingen i små bitar och lägg över riset. Stek bacon och skär i små bitar och lägg över kycklingen. Skiva banan och lägg överst. Blanda chilisåsen med grädden och häll över alltsammans.
Gräddas i ugnen i 20 minuter. När halva tiden gått, strö över jordnötterna. Är de extra saltade - skölj av dem under rinnande vatten först. Se till att inte bränna nötterna - använd folie vid behov.
Pannbiff med lök
1,5 kg blandfärs
3 små gula lökar, finhackad
3 ägg
1,75 dl ströbröd
2,5 dl mjölk
salt
peppar
persilja600 gr blandfärs
1 gul lök, finhackad
1 ägg
0,75 dl ströbröd
1 dl mjölk
salt
peppar
persilja
Gör så här:
Blanda mjölk med ströbröd och låt svälla 5-10 minuter. Blanda ner färsen, finhackad lök, ägg och kryddor. Forma pannbiffar och stek i smör, ca 10 minuter på varje sida tills de fått fin färg.
Skala och skiva löken och bryn i stekpanna.
Servera med brunsås, den stekta löken, potatis och lingon eller saltgurka.
Kyckling och Baconsallad
3 kokta ägg
Körsbärstomater
Stekt bacon 1 paket
Tärnad Kassler
Sallad
Gör så här:
Skär i tärningar och rör ihop allt.
Servera med creime fraische ihoprört med valfria kryddor.
Jag gjorde på curry, chilipeppar, dijonsenap och majonäs och salt.
Gulaschsoppa
500 gr blandfärs
3 stora potatisar
1 grön paprika
1 röd paprika
1 stor gul lök
1-2 tsk kummin
2-3 vitlöks klyftor
4 dl vatten
Persilja
Salt, vitpeppar, soya, paprikapulver
2 tärningar buljong
1 msk tomat purré
1 paket krossade tomater
3 st kabanos
Creime Fraische och persilja som garnering.
Gör så här:
Stek blandfärsen, korven. Tärna paprikan och löken. Blanda i övriga ingredienser och låt koka 45 minuter. Gör gärna en redning på 5 msk mjöl och vatten så blir det lite tjockare i konsistensen.
Servera med Creime Fraische och persilja över.
Marinad till kyckling
Sweet Chilisås
Soja (kinesisk!)
Grillkrydda
Olja
Vitlök
Mängden får man humma om.
Mest olja, sen Sweet chili sås ganska mycket. Soja kanske 2-4 msk, grillkrydda (Massor!) och ev. vitlök.
Vispa ihop, häll över i en 5 liters frys påse (De är slitstarkare) med kycklingen -
minst 4 kycklingklubbor (blir enklare att gno in kycklingen i marinaden).
Låt stå i ett dygn i kylen (vänd ibland och gno in marinaden), grilla i ugn i en timme.
Använd gärna lite av marinaden till sås att servera till (Med redning och mjölk)!
Potatisplättar
7-11 kokta potatisar
6 ägg
4 dl mjöl
7 dl mjölk
2 tsk salt
vitpeppar
muskotnöt
potatiskrydda
Steks på medelvärme och serveras med lingonsylt och fläsk!